Θεσμικά = Θεσμικά + Οικονομικά

του Γιάνη Μαΐστρου


Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι βρισκόμαστε σε κινητοποίηση από τον Ιανουάριο αγωνιζόμενοι να μην καταλυθεί η αυτοτέλεια και η ακαδημαϊκή ελευθερία στα πανεπιστήμια. Απαιτούμε αξιοπρεπείς αποζημιώσεις για να συνεχίσουμε απερίσπαστοι το λειτούργημα που μας ανέθεσε η πολιτεία. Συσπειρώθηκαν οι καθηγητές. Χρόνια είχαμε να δούμε τόσο ζωντανό δημόσιο διάλογο για την ανώτατη εκπαίδευση, κι ας εμφανίζεται ο κ. Ευθυμίου σε καλοστημένους ραδιο-τηλεοπτικούς μονολόγους!

Ο υπουργός της Παιδείας δεν κατάφερε να εξαπατήσει τους πολίτες, να δελεάσει τους πρυτάνεις, να καθοδηγήσει τους φοιτητές και τελοσπάντων να "κατατροπώσει τον εχθρό"! Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι αντιστεκόμαστε με σθένος γιατί έχουμε αίσθηση ευθύνης και δεν νιώθουμε "ήττα" ό,τι κι αν συμβεί, συνεχίζουμε το καθήκον μας. Παραδίδουμε δωρεάν και δημοσίως μαθήματα αριθμητικής, πολιτικής και ήθους σε υπουργούς, μελετάμε, σκεφτόμαστε και ψάχνουμε πώς θα ανατρέψουμε την αποτυχημένη (και διεθνώς) νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης. Ψάχνουμε πώς να μη γίνει εμπόρευμα η ελληνική παιδεία κι ας προσυπέγραψε η κυβέρνηση τη σχετική συμφωνία (GATS - General Agreement on Trade in Services) που προωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ). Εξετάζουμε πώς θα διορθώσουμε τους θεσμούς που στράβωσαν από κακούς χειρισμούς ή σκούριασαν με τον καιρό. Λέτε να 'ναι αυτό που φοβάται η κυβέρνηση;

Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν κατάφερε να "άρει" την κρίση που προκάλεσε στα πανεπιστήμια η "δημιουργική λογιστική", η προχειρότητα, η πελατειακή χωροταξική διασπορά ΑΕΙ/ΤΕΙ, η διασπάθηση εθνικών πόρων. "Έχετε δίκιο αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για το 2003". Μια μέρα μετά η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την κυβέρνηση για εξαπάτηση και ζητά τα συμφωνημένα! Ο κλάδος του ΕΔΤΠ (ΕΤΕΠ) στα πανεπιστήμια καταγγέλλει ότι εξαπατήθηκε κι ετοιμάζεται να απεργήσει γιατί περικόπηκαν οι πενιχρές αποδοχές του! (Κι αυτό είναι δώρο στην ΠΟΣΔΕΠ, είναι η 4η παροχή!) "Τα πανεπιστήμια καταγγέλλουν το υπουργείο Οικονομίας για την περικοπή των δημοσίων επενδύσεων και απειλούν ότι θα κλείσουν!

Λοιπόν, εμείς θα απαιτήσουμε να μας δώσει η κυβέρνηση εγγράφως την τροπολογία για τη ρύθμιση του συνταξιοδοτικού. (Στη Βουλή δεν τη βρήκαμε, δεν την έδωσε στην ΠΟΣΔΕΠ, ούτε στους πρυτάνεις!) Θα υποβάλουμε έγγραφο και τυπικό το αίτημα για τον διάλογο που θα αναμορφώνει τους θεσμούς όπως υποσχέθηκε. Ώς τότε, είτε απεργούμε είτε όχι, θα σκεφτόμαστε, θα υπάρχουμε, θα κρίνουμε και θα κρινόμαστε, τελοσπάντων θ' αναπνέουμε, κι ας ενοχλείται η κυβέρνηση. Θα είμαστε έτοιμοι για δράση ανά πάσα στιγμή.

Επιμείναμε στον διάλογο και μας απαντά η κυβέρνηση: "Ναι σ' έναν ειλικρινή και χωρίς όρους διάλογο" και στη συνέχεια θέτει όρο να μη μιλάμε για αποζημιώσεις"! "Εμείς δεν δεσμευόμαστε, λέει η κυβέρνηση, δεσμευτείτε εσείς ότι δεν θα φέρετε θέμα αποδοχών"! Και αδιάβαστη και ανεπίδεκτη μάθησης η κυβέρνηση!

Αν όμως εξετάσουμε την αναμόρφωση του νόμου πλαισίου, σ' αυτόν εντάσσουμε τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, τη διά βίου εκπαίδευση, την αξιολόγηση των γνωστικών αντικειμένων και των πανεπιστημίων και τα οικονομικά. Άλλωστε: θεσμικά = θεσμικά + οικονομικά!

Έτσι, συνεχίζουμε τον ρόλο μας: σκεφτόμαστε, ερευνούμε, συζητάμε, προκαλούμε γόνιμο και δημιουργικό αντίλογο, κρίνουμε, κρινόμαστε, ανακαλύπτουμε την αλήθεια, στηλιτεύουμε το ψέμα και την απάτη.

Η ΑΥΓΗ
1 Σεπτεμβρίου 2002